Czym jest młóto?

Surowiec ten, od niedawna wykorzystywany jako dodatek paszowy to nic innego jak odpad podczas procesu produkcji piwa, powstający podczas odfiltrowywania zacieru. Jest on o tyle korzystny w żywieniu zwierząt gospodarskich, gdyż posiada stosunkowo dużą ilość wody, bo aż 75%.
Młóto z wyglądu może nieco przypominać kaszę zbożową. Ciekawy jest za to jego zapach, gdyż jest niezwykle podobny do zapachu świeżego pieczywa. W żywieniu zwierząt najchętniej wykorzystywany jest odpad browarniany pochodzący z produkcji piw jasnych. Odpady z produkcji piw ciemnych nie są tak smaczne oraz są niechętnie jedzone przez zwierzęta.
Dodatek paszowy w postaci młóta to produkt o niezwykłym bogactwie białka, przez co pasza staje się treściwa oraz jest chętnie stosowana podczas żywienia bydła oraz trzody chlewnej.
Dzięki dodatkowi młóta, w znacznym stopniu spadają koszty uzyskania odpowiedniej jakości mleka oraz mięsa. Można powiedzieć że z jego wykorzystywania płyną tylko i wyłącznie plusy. Należy jednak zwrócić uwagę na nieco problematyczną sprawę jeśli chodzi o długość przydatności do spożycia młóta. Przez wzgląd na dużą zawartość wody, składnik ten może być wykorzystywany przez maksymalnie 2 – 3 dni. Ratunkiem w tym przypadku jest możliwość składowania go z formie zakiszonej np. poprzez kiszenie w pryzmach.

Zalety stosowania

Jedną z głównych zalet stosowania dodatku paszowego w postaci młóta browarnianego jest poprawa smakowitości pasz, co w znacznym stopniu przekłada się na wzrost spożycia paszy, a to ostatecznie prowadzi do zwiększonego przyrostu masy ciała zwierząt hodowlanych. Ponadto dużą zaletą stosowania młóta jest jego bogactwo w sole mineralne, witaminy z grupy A,B, oraz E a także białko.
W opinii hodowców, brak młóta w diecie zwierząt mlecznych, znacznie obniża ich możliwości produkcyjne. Mówi się nawet o 10% mleka mniej w razie braku młóta w paszy.

Stosowanie i dawkowanie młóta

Aby młóto spełniało swoją rolę w żywieniu zwierząt hodowlanych, nie należy podawać go w postaci świeżej. Jest to o tyle ważne, że może to być przyczyną problemów gastrycznych oraz wywoływać biegunki u zwierząt. Istotna jest również ilość młóta w paszy. Uznaje się że maksymalna dawka tego składnika podczas żywienia krów mlecznych nie powinna przekraczać 8 kg na każde 100 kg masy ciała. O wiele mniej, bo tylko 2,5 kg zalecane są cielętom, natomiast opasom zaledwie 2 d0 3 kg na każde 100 kg ich masy ciała.
Jeśli natomiast chodzi o młóta podsuszane, ich zawartość w diecie powinna być jeszcze mniejsza. Mniejsza nawet o 30%. Co może być skutkiem zbyt wysokiej zawartości młóta w diecie? Otóż najważniejszym skutkiem ubocznym jest na pewno obniżenie poziomu tłuszczu w mleku. Może ono wystąpić podczas długotrwałego przekraczania norm związanych z dawkowaniem tego dodatku paszowego. Nadmiar może także prowadzić do ograniczenia płodności oraz zdrowotności krów w stadzie oraz problemy w okresie okołoporodowym.
Zaleca się stosowanie młóta wraz z kukurydzą oraz kiszonką z traw. Podobnie jest również z roślinami motylkowymi.